Пролог: Светата маченичка Агнија
 

 

Житие: Светата маченичка Агнија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Тринаесетгодишно девојче, за верата во Христа фрлено во оган, па убиено со меч. Пројави голема чудотворна моќ за време на животот и после смртта. Пострада во времето на Диоклецијан, во 305 година.