Пролог: Светите маченици Макровиј и Гордијан
 

 

Житие: Светите маченици Макровиј и Гордијан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од Пафлагонија. Најпрво беа царски трапезници, но кога се објавија како христијани, царот ги протера во Скитија, каде што беа фрлени во оган, во местото Нов Дунавец, во 320 година.