Пролог: Светиот маченик Созонт
 

 

Житие: Светиот маченик Созонт

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Ликаонија. Беше овчар, а во с ? го држеше Божјиот зкаон и ги поучуваше своите врсници и другари во благочестието. Според некое видение дозна дека ќе треба маченички да пострада за Христа. Во тоа време имаше големо гонење на христијаните во блискиот град Помпеопол од страна на некој Максимијан, хегемон киликиски. А во градот имаше некој златен идол на кого незнабожците му се поклонуваа. Созонт ги остави своите овци, отиде во градот, влезе во незнабожечкиот храм, му ја скрши раката на златниот идол, ја раздроби и им ја раздаде на сиромасите. Заради тоа во градот настана голема тревога и незнабожците почнаа да го бараат виновникот. За да не пострада некој друг заради неговото дело, Созонт се упати кај хегемонот и се пријави себеси како христијанин и извршител на она дело. Мачителите најпрво го тепаа, а потоа го обесија на дрво и го стружеа со железни четки, а кога беше веќе на умирање го ставија на оган, каде што Свети Созонт Му ја предаде својата душа на Бога. Пострада околу 304 година. Неговите мошти чудодејствуваа и над нив беше подигнат храм посветен на светителот.

Тропар
Поучувајќи се во Законот Господов ден и ноќ, гледајќи дека овците бесловесни го бараат пастирот свој, ти Созонте мачениче, пред нозе Христови припадна. Идолското служење посрамувајќи го околу себе, вера цврста во народот изгради, затоа Бог во својата свита те приведе, о мачениче, наш застапник остани, пред Христа Бога во вечни векови.