Пролог: Свети Генадиј, патријарх Цариградски
 

 

Житие: Свети Генадиј, патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
За патријарх дојде после Свети Анатолиј. Современик на Св. Маркијан (10 јануари) и на Св. Данило Столпник (11 декември). Во негово време е основан славниот манастир наречен Студитски според римскиот сенатор Студиј. Сенаторот Студиј со благослов на Генадиј дојде во Цариград, му подигна црква на Св. Јован Предвесник и подигна манастир при црквата. Беше многу кроток и воздржлив. Не ракоположи за свештеник никого којшто не би го знаел наизуст целиот Псалтир. Претседаваше со помесниот собор во Цариград, на кој е анатемисана симонијата во Црквата. Правеше чуда и во видение дозна за својата смрт. Со Црквата управуваше тринаесет години. Се престави кај Господ мирно, во 471 година.

Тропар
Кроток Христов пастиру, ревносен молитвениче, кој достојно стадото го пасеше, Генадие свети, денес Бога прославувајќи Го, го чествуваме споменот свет твој, и како што земниот живот пазеше вистината и мирот да пребива во Црквата, така и сега измоли од Господа Невестата Негова да се излекува од немир, разномислие и несоборност, за спасение на сите, во слава Господова.