Пролог: Свети Јован, митрополит Киевски
 

 

Житие: Свети Јован, митрополит Киевски

Календар, житија, пости
Почеток
 
По потекло Бугарин. Дојде во Киев во 1080 година и веднаш стекна таков углед, што наскоро го поставија на митрополитскиот престол. Управуваше со Црквата осум години. Му напиша на папата Климент послание во кое го изобличи за индулгенциите што ги воведе Римската црква. Се упокои мирно во 1089 година.

Тропар
Те испрати виорот на вистината да ја возвестиш слободата Христова, срце ти запали ревноста да ја браниш честа на Црквата, о Јоване, слуго и пастиру Божји, моли се за нас и застапи се пред Господа денови за преумување да добиеме.