Пролог: Светиот пророк Малахија
 

 

Житие: Светиот пророк Малахија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Според редоследот на времето тој е последниот од Пророците. Се роди по враќањето на Евреите од вавилонското ропство. Во лицето беше необично убав. Преданието вели дека народот го нарекувал ангел, можеби заради неговата надворешна убавина или заради чистотата на душата или пак затоа што се дружел со Божји ангел. Често говорел со ангелот лице в лице. Се случувало и другите да го чујат гласот на ангелот, но не биле достојни да му го видат лицето. Она што му го јавувал ангелот, младиот пророк го пророкувал. Викал кон неблагодарниот Израил и кон беззаконите свештеници. Петстотини години пред Христа јасно го прорекол јавувањето на Свети Јован Крстител. Но главно тој е пророк на Страшниот Суд. Како млад се престави кај Бога и после него немаше веќе пророк во Израилот до Јован Крстител.

Тропар
Во вечниот ден Господов, лице в лице проповеда апостолот да се видиме, а ти, Пророче на Христовото доаѓање, со Ангелот везден собеседеше, благодатта на јаве светлина од тебе излеваше, народ во закон Божји приведуваше, моли се за нас ти, кој сега стоиш пред престолот на славата.