Пролог: Преподобниот Теодосиј Бугарин и неговиот ученик Роман
 

 

Житие: Преподобниот Теодосиј Бугарин и неговиот ученик Роман

Календар, житија, пости
Почеток
 
Како монах Свети Теодосиј се насели недалеку од градот Трново, каде што основа обител која по него ја нарекуваа Теодосиева. Значително се истакна на Соборот против богомилите во 1360 година. Штитејќи ја православната вера тогаш мудро ги посрами богомилите. Својот земен живот го заврши во Цариград во 1362 година. Неговиот ученик Роман продолжи да се подвизува во Теодосиевата обител до својата смрт.