Пролог: Преподобен Арета Печерски
 

 

Житие: Преподобен Арета Печерски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се престави во 1190 година.

Тропар
Благодатта Господова по молитвите на Пресветата го најде патот до срцето твое, Арето, преподобен оче, и ти кој се разбуди од гревовниот сон на неопростувањето вознесе слава и пофалба на Господа, подавајќи и срце и душа во раце Негови. Оставајќи ни ја поуката за твоето преумување, моли се сега за нас од Небесните висини.