Пролог: Светите маченици Јулијан и Маркијан и другите со нив
 

 

Житие: Светите маченици Јулијан и Маркијан и другите со нив

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострадаа во одбрана на иконите од злобниот цар Лав Исавријанин, во 716 година и се закитија со невенлива слава.

Тропар
Крвта телесна се пролеа, животот вечен се доби: вратата кон безвременоста да остане отворена – се исповедаа Иконите свети. О мажествени Христови воини, мачеништво како награда примивте, со венци при Господа заминавте, од каде сега за наше спасение молете се.