Пролог: Преподобен Дионисиј Олимписки, Чудотоворец
 

 

Житие: Преподобен Дионисиј Олимписки, Чудотоворец

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се подвизуваше на Олимп. За монах потстрижен на Света Гора, каде што беше игумен на манастирот Филотеј. Пред крајот на животот повторно се повлече во осама на Олимп, каде што и се упокои во 14 век.