Пролог: Преподобна Сара Мисирска
 

 

Житие: Преподобна Сара Мисирска

Календар, житија, пости
Почеток
 
На подвиг тргна како девица и шеесет години се подвизуваше на брегот на реката Нил, недалеку од Александрија. Со својот пример привлече кон монаштвото многубројни жени. Се упокои во Господ во 370 година.