Пролог: Светата маченичка Агатоклија
 

 

Житие: Светата маченичка Агатоклија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Им беше слугинка на извесни Никола и Павлина, коишто најпрво беа христијани, но го оставија христијанството и повторно им се поклонија на идолите. Св. Агатоклија не сакаше да го следи примерот на своите господари, па затоа беше луто мачена и од нив и од судијата. Најпосле нејзината госпоѓа ја умртви фрлајќи ? оган на вратот. Но Бог ја прослави Својата слугинка во Своето Небесно Царство.

Тропар
Се одврза клетвата Адамова, љубовта се врати во човека, благодатно примена од душата твоја оживеана, о Агатоклио света маченичке, која ропство човечко прифати и слобода небесна доби преку многу трудови на оваа земја пуста и неплодна. Затоа Христе Боже помилувај н? по нејзините свети молитви.