Пролог: Преподобен Христофор
 

 

Житие: Преподобен Христофор

Календар, житија, пости
Почеток
 
Подвижник од 4 век во обителта на Свети Теодосиј. Виде во визија дека кандилата на трудољубивите монаси горат, а оние на мрзливите не горат.

Тропар
Молитвата како река протекува низ умот човечки, и ги согорува помислите на неговите богови, метаниите те предадоа на Божјото милосрдие, отче Христифоре преподобен, моли се пред Бога постојано да се поклонуваме, барајќи од ближните простување, а од Него по твоите молитви милост голема.