Пролог: Светиот свештеномаченик Мокиј
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Мокиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Римјанин по раѓање и свештеник во Амфипол, град македонски. Пострада за време на Диоклецијан. Со молитва ја скрши статуата на богот Дионис, со што некои од незнабожците ги огорчи против себеси, а некои пак ги приведе кон верата. Заклан за Христа во 295 година.

Тропар
Смилувај се, Господи, на Твоите созданија, по молитвите на светиот Мокиј, кој дух примајќи благодатен, со силата Твоја вистината преку многу сведоштва, ја внесе во срцата наши, исповедајќи Те Тебе во страдањата свои, кои Ти како темјан миризлив ги прими, а нас нe спасуваш кои го празнуваме неговиот свет спомен.