Пролог: Преподобен Зосим Финикиски
 

 

Житие: Преподобен Зосим Финикиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој светител се роди во селото Синди, во околината на градот Тир. Се подвизуваше во својот манастир близу градот Тир. Бидејќи немаше никакви облаци на својата совест, беше проѕорлив со духот на далечина и знаеше што се случува во светот. Така го проѕре и го виде падот на Антиохија од земјотресот и плачеше горко спрострен на земја за да не го погуби Бог докрај овој град. Еднаш се случи кога патуваше магарето му го изеде лав. Светителот му нареди на лавот да му послужи како магаре и да му го понесе товарот. Лавот се покажа пред него кроток како јагне, го прими товарот и го носеше с ? до портите на градот Кесарија, каде што Свети Зосим го ослободи од својот товар и го пушти. Овој светител се упокои мирно во 6 век.

Тропар
Слуго Божји, Зосиме свет, тебе Господарот секое добро поради послушание те награди и учител во пустината те постави, за многумина да приведеш кон Патот кого ти Го гледаше. Радувај се и за нас моли се, оче преподобен, домот наш – Христов да постане.