Пролог: Светиот маченик Потит
 

 

Житие: Светиот маченик Потит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Тринаесетгодишно момче родум од Сардинија. Претрпе многу маки за Христа и од татко му и од гонителите на христијанството. Убиен е со меч во времето на царот Антонин (138 г. – 161 г.). Претходно ја исцели и ја крсти царевата ќерка Агнија.