Пролог: Светиот свештеномаченик Корнут, епископ Икониски
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Корнут, епископ Икониски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Никомидија од селото Салата. Беше веќе сосем стар кога настана гонењето во времето на Декиј и Валеријан. Некој мачител на христијаните Перениј дојде во Никомидија и почна да трага по христијани. Христијаните излегоа од градот и се сокрија, а нивниот престарен епископ не сакаше да се повлекува, туку сам лично отиде пред Перениј и се објави себеси како христијанин. Мачителот го врза и нареди да го влечат по градот, додека од него не истече многу крв. Својата света душа ја предаде на Бога под меч.

Тропар
Неверието човечко не може да ја прими благодатта Христова, ниту да ја поими силата Негова во слабоста пројавена, о старче праведен Корнуте, кој маченички за Бога страдајќи, остави примерен во верата свет живот епископски на паствата, од кого ние денес поучувајќи се, ги просиме твоите свети молитви пред Господа.