Пролог: Свети Јован, архиепископ Новгородски
 

 

Житие: Свети Јован, архиепископ Новгородски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беше најпрво свештеник, а потоа, од 1162 година, епископ во Новгород. За време на својот живот изгради седум цркви. Имаше видение на Пресвета Богородица и необична сила над демоните, коишто дури ги принудуваше и да му служат. Чудесно го сочува Новгород од нападот на седумдесет и двајца кнезови. Страдаше од искушенијата ѓаволски, но со силата на крстот и молитвата сите ги совлада. На старост се повлече во манастир, прими схима и мирно се упокои во Господ на 7 септември, 1185 година.

Тропар
Небесата ја возвестуваат славата Божја, а ти Јоване, пријател Негов постана облагодатен, заштитен од наметката на Пречистата, Која молитвите твои ги услиша и сила измоли од Синот Свој, да нагазуваш на змии и скорпии. Радувај се, преподобен подвижниче, и за нас сега моли се, неокајаните.