Пролог: Преподобниот маченик Зотик Сиропитател (хранител на сиромашните)
 

 

Житие: Преподобниот маченик Зотик Сиропитател (хранител на сиромашните)

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беше угледен според потеклото и чинот. Се пресели во Цариград, отфрли од себе с ? светско и прими свештенички чин. Основа дом за сиромаси и во него самиот лично ги примаше и ги негуваше болните од чума. Му беше личен познаник на царот Константин Велики. Затоа што зеде злато од царот и го потроши за болните од чума, Kонстантиновиот син, царот Констанциј, го фати и го врза за една дива маска, којашто ја гонеа додека светителот не издивна во рани. Пострада во 6 век.

Тропар
О блажен си ти, Зотик, тврдино на верата, уподобен на милосрдието, од Христа се поучи во човекољубието, болните, губавите и отфрлените, тебе во Бога за сокровиште те имаат, име во молитва ти споменуваат и Бога Го прославуваат, радувајќи се што таков застапник пред Него имаат.