Пролог: Светиот пророк Захарија
 

 

Житие: Светиот пророк Захарија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Единаесеттиот од помалите Пророци. Заедно со Пророкот Агеј го поттикнуваше кнезот Зоровавел да го обноват ерусалимскиот храм. Го прорече свеченото влегување на Исус Христос во Ерусалим на младенче од ослица; и предавството на Јуда за триесет сребреници; и бегањето на апостолите од Христа во времето на Неговото страдање - ќе удрат по пастирот и овците ќе се разбегаат (13, 7). Пророкот Захариј се нарекува и Срповидец, зашто во визија виде срп како слегува од небото за да ги покоси неправедните, особено крадците и хулителите на Божјото име. Се упокои во последната година од царувањето на Дариј Хистасп, околу 520 година пред Христа.

Тропар
Праведнику Божји о, пророче Захарие, ти кој уста отвори да изнесеш Божји зборови, а преку нив мудрост која ќе нe спаси, моли се јасновидче да го избегнеме мечот на осудата и српот кој ќе се изнедри од вратата на совеста.