Пролог: Светиот маченик Анастасиј
 

 

Житие: Светиот маченик Анастасиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беше валар на платно и ревносен христијанин. Во времето на гонењето на Диоклецијан овој Божји човек самиот му се јави на судијата мачител во Далматинскиот град Солин и ја исповеда својата вера во Христа. Нечовечно го мачеа пред да го убијат. Телото му го фрлија во морето, но потоа беше извадено и погребано чесно.