Пролог: Преподобен Мар
 

 

Житие: Преподобен Мар

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се одликуваше со надворешна убавина и слаткопоен глас. Се повлече од светот и поживеа во една колиба триесет и седум години во пост, молитва и очистување на срцето од страсните помисли. Како деведесетгодишен старец се упокои во Господ во 430 година.