Соборно послание на светиот апостол Јаков
 

 

Соборно послание на светиот апостол Јаков

Календар, житија, пости
Почеток
 

5:10-20

10. Браќа, како пример на страдања и долготрпенија земете ги пророците, што зборуваа во името Господово.
11. Ете, блажени се оние што претрпеа. Сте чуле за трпението на Јов и узнавте каков крај му даде Господ, затоа што Господ е многумилостив и се смилува на него.
12. А пред сe, браќа мои, не колнете се ни во небото, ни во земјата, ниту пак со некоја друга клетва, и зборот нека ви биде да – да и не – не, за да не паднете на суд!
13. А ако некој од вас страда, нека Му се моли на Бога; весел ли е, нека го фали Господа!
14. Болен ли е некој меѓу вас, нека ги повика свештениците црковни, та да се помолат над него, и нека го помажат со елеј во името Господово.
15. И молитвата со вера ќе го исцели болниот, и Господ ќе го крене; и гревови, ако направил, ќе му се простат.
16. Исповедајте си ги гревовите еден на друг и молете се еден за друг, за да се исцелите: голема сила има усрдната молитва на праведникот.
17. Илија беше човек смртен, како и ние, и со молитва Му се помоли на Бога да нема дожд: и не падна дожд на земјата три години и шест месеци.
18. И пак се помоли: и небото даде дожд, и земјата го даде својот плод.
19. Ако, браќа, некој од вас се отклони од вистината, и друг го поврати,
20. тој, нека знае, дека оној што обрати грешник од лажливиот пат, спасува една душа од смрт и ќе покрие многу гревови.