Пролог: Преподобен Алимпиј, иконописец печерски
 

 

Житие: Преподобен Алимпиј, иконописец печерски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Изобразувајќи ги светителските ликови на дрво, тој во својата душа ги изобразуваше и нивните добродетели. Исцели еден човек од лепра и виде ангел Божји. Се упокои мирно во староста, 1114 година.