Пролог: Свети Бонифатиј Милостив, епископ Ферентиски
 

 

Житие: Свети Бонифатиј Милостив, епископ Ферентиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Уште од детството беше необично милостив, а мајка му обично го прекоруваше за тоа. Од Господ преку молитвата за ова добиваше стократно. Се упокои мирно во 6 век во Италија.

Тропар
Бонифацие свет мачениче, покајанието кон Љубовта Христова те поведе, напоен со молитвите на мачениците, ти за себе простување и венец од Господа измоли, а за Аглаида, твојата придружничка, солзи што ја мијат секоја нечистотија на човековата душа. Моли се, свети мачениче, по твоето застапништво да добиеме простување на гревовите.