Пролог: Свети Илија, патријарх Ерусалимски и Свети Флавијан, патријарх Антиохиски
 

 

Житие: Свети Илија, патријарх Ерусалимски и Свети Флавијан, патријарх Антиохиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Големи ревнители за верата и бранители на Православието. Обајцата умреа во прогонство каде што ги протера царот Анастасиј. Точно ја предвидоа смртта на овој цар и својата. Истовремено си пишуваа еден на друг од оддалечени места: „Царот Анастасиј денес умре, да појдеме и ние со него пред Судот Божји “. И по два дена и двајцата светители се упокоија, во 518 година.