Пролог: Света мироносица Саломија
 

 

Житие: Света мироносица Саломија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Мајката на Светите апостоли Јаков и Јован. Жена на Заведеј, а ќерка на праведниот Јосиф. Му служеше на Господ за време на Неговиот земен живот и се удостои да биде меѓу првовесниците на Неговото воскресение.